Odovzdali ocenenia víťazom Európskej ceny za prevenciu kriminality 2015 zameranú na problematiku kyberkriminality

09.02.2016 18:41

Štátny tajomník MV SR Jozef Buček odovzdal v utorok 9. februára 2016 ocenenia víťazom súťaže o najlepší projekt realizovaný v oblasti prevencie kriminality na tému prevencia kybernetickej kriminality za prítomnosti riaditeľa odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra – Jozefa Halcina, tajomníčky Rady vlády SR pre prevenciu kriminality Petry Barnovej a národnej zástupkyni SR pre EUCPN Evy Ivančovej.

 Národné kolo súťaže ECPA sa uskutočnilo v septembri 2015 na základe výzvy podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, ktorý je zároveň predsedom Rady vlády SR pre prevenciu kriminality. Do súťaže boli prihlásené 3 projekty, ktoré na základe hodnotenia komisie získali nasledovné umiestnenie:

       1. miesto: Adam a Eva 21. storočia – obec Dvory nad Žitavou

Projekt je určený pre žiakov druhého stupňa ZŠ (12 - 15 rokov). Je zameraný na najháklivejšie témy dospievajúcej mládeže. S deťmi sa otvorene diskutuje o témach ako je dospievanie, vzťahy, kamaráti, internet, sex, pornografia a iné. Sú to témy, ktoré sú súčasťou každodenného života a každé dieťa si myslí, že o tom už všetko vie a nič ho nemôže prekvapiť.

 

Každý deň využívajú moderný digitálny svet, žijú online, „postujú”  a zdieľajú  svoje myšlienky, názory, fotografie, „lajkujú” príspevky svojich online priateľov, posielajú žiadosti o priateľstvo ľuďom, ktorých nepoznajú, ale majú „spoločných priateľov”. Stránky od 18+ navštevujú bez problémov, jedným klikom. Predháňajú sa, kto videl viac zakázaných vecí, kto tie veci skúšal, kto ich skúšať bude. Projekt je zameraný na to, aby sa deti s týmito problémami vedeli vyrovnať, dozvedeli sa správne a neskresľujúce informácie, vedeli využívať výdobytky moderného sveta a nestratili sa v množstve informácií, ktoré dnešná doba ponúka.

Ocenenie od štátneho tajomníka MV SR prevzal starosta obce Dvory nad Žitavou - p. Ing. Branislav Becík, PhD.

       2. miesto: Spoločne proti IT kriminalite OZ Preventista          

Projekt “Spoločne proti IT kriminalite”  ktorý bol spustený občianskym združením Preventista je zameraný na rozvoj vzdelávacích aktivít v oblasti informačnej bezpečnosti, prevencie počítačovej kriminality a prevencie sociálno-patologických javov, ktoré súvisia s využívaním informačných technológií. Víziou projektu je zvyšovanie povedomia o informačnej bezpečnosti, zvyšovanie „soft skils“, popularizácia problematiky informačnej bezpečnosti a snaha o presadenie základných princípov bezpečného využívania IT v praktickom živote. Cieľovou skupinou sú najmä deti a mládež. Pôsobenie na cieľovú skupinu však prebieha nielen priamo zameranými aktivitami, ale aj na základe bezprostrednej spolupráce a cestou podpory vzdelávania ich pedagógov a rodičov zo strany skúsených odborníkov v oblasti informačnej bezpečnosti.

       3. miesto: Kyberšikanovanie.sk  eSlovensko o. z.

Kyberšikanovanie.sk je multimediálny projekt určený pre slovenské základné a stredné školy, ale aj iné štátne i súkromné inštitúcie pracujúce s deťmi a mládežou. Výstupom projektu je metodická príručka a DVD s výberom filmov slovenskej aj zahraničnej produkcie na témy kyberšikanovania. Projekt má za cieľ rozšíriť vedomosti o kyberšikanovaní, zvýšiť citlivosť na kyberšikanovanie, zmeniť pasívnych svedkov na aktívnych ochrancov obetí, prostredníctvom filmov vyvolať emocionálny zážitok, ktorý zmení pohľad svedkov na šikanovanie a pomocou aktivít hlbšie pochopiť prežívanie a správanie obete, agresora či svedkov. Prostredníctvom emócií a individuálneho prežívania počas sledovania filmov a zapájania sa do 25 aktivít si projekt kladie za cieľ osloviť deti a mládež a ukázať im, ako vníma kyberšikanovanie obeť, agresor a blízke okolie.

Ocenenie prevzala p. Ing. Veneta Macková – projektová manažérka eSlovensko o.z.

Víťazný projekt Adam a Eva 21. storočia reprezentoval Slovenskú republiku v európskom kole súťaže, ktorého vyhodnotenie sa konalo v decembri 2015 v Luxemburgu. Koordinátorka projektu, p. Mgr. Klaudia Homolová, odprezentovala projekt počas konferencie najlepšej praxe v oblasti prevencie kriminality. Hlavnú cenu získal projekt Holandska a čestné uznanie získalo Nemecko a Luxembursko.

 Víťazom v roku 2014 bolo občianske združenie eSlovensko

Zdroj:MV SR